Mikor érdemes nyugdíjbiztosítást kötni?

2023. november 20.
Üzlet

Passzív éveink anyagi biztonságának megteremtése ma már nem igazán lehetséges anélkül, hogy nyugdíjbiztosítás, vagy egyéb kötött célú megtakarítási forma segítségét is igénybe vennénk. Tudniillik a társadalmi és gazdasági változások évről évre egyre nehezebb helyzetbe sodorják az állami ellátást és ez az egészségügy fenntartása mellett a nyugdíjak reálértékére is hatással van.

Mikor érdemes nyugdíjbiztosítást kötni?

Passzív éveink anyagi biztonságának megteremtése ma már nem igazán lehetséges anélkül, hogy nyugdíjbiztosítás, vagy egyéb kötött célú megtakarítási forma segítségét is igénybe vennénk. Tudniillik a társadalmi és gazdasági változások évről évre egyre nehezebb helyzetbe sodorják az állami ellátást és ez az egészségügy fenntartása mellett a nyugdíjak reálértékére is hatással van. Hazánk népessége fokozatosan elöregszik és emellett csökkenőben van, ami a várható élettartam növekedésével együtt komoly terhet ró az aktív dolgozókra.
A nyugdíjbiztosítás segít megalapozni a pihenéssel töltött éveink gondtalanságát, ám egy öngondoskodási forma nélkül jó eséllyel nehéz helyzetbe kerülhetünk, amikor végleg kilépünk a munkaerőpiacról. Ráadásul minél előbb cselekszünk, annál könnyebb dolgunk lesz, ezért a nyugdíjbiztosítás kötés már harmincas-negyvenes éveinkben is egy kiváló döntésnek bizonyul. Kiváltképp, ha szeretteink biztonságáról is gondoskodni akarunk.

A konstrukció legfőbb előnyei

A jelentősen megnövekedett kereslet hatására napjainkban már számtalan öngondoskodási forma érhető el a kínálatban. Emellett az elmúlt években a szolgáltatók száma is jócskán gyarapodott, így aztán kellő tapasztalat híján nem egyszerű kiválasztani a számunkra legoptimálisabb megoldást. Ugyanakkor a nyugdíjbiztosítás jó okkal vált az egyik legnépszerűbb alternatívává, hiszen alkalmazásával nem csak tartalékjainkat gyarapíthatjuk, de egy olyan kockázatviselési szolgáltatást is kapunk, ami tragédia esetén hatalmas segítséget jelenthet a hozzánk közelállóknak. Ez a forma ugyanis gyakorlatilag egy megtakarítási résszel is rendelkező életbiztosítás, amire ráadásul állami támogatást is igénybe vehetünk.
Mikor érdemes nyugdíjbiztosítást kötni?
Az egyik legnagyobb problémát általában az okozza, hogy úgy gondoljuk, bőven van elég időnk felkészülni időskori éveinkre és ráérünk 5-10 évvel a korhatár elérése előtt elkezdeni takarékoskodni. Ugyanakkor, ha belegondolunk, átlagos esetben is minimum másfél évtized kiadásait kellene így félretennünk pár év alatt. Ez persze kiemelkedő kereset mellett akár kivitelezhető is lehet, ám hatalmas terhet jelentene, ezért aztán az esetek túlnyomó többségében ez az elgondolás egyáltalán nem vezet sikerre. Ezzel szemben, ha évtizedes távlatokban tervezünk, akkor már alacsonyabb havi befizetésekkel is kiváló eredményeket érhetünk el. Főképp, ha számolunk a kamatos kamat és az adójóváírás további előnyeivel is. Ennek tükrében tehát bátran kijelenthető, miszerint a nyugdíjbiztosítás megkötése fiatal korban a legoptimálisabb, így ugyanis megerőltetés nélkül teremthetjük meg időskori anyagi biztonságunk alapjait.

Milyen szempontok alapján válasszunk konstrukciót?

A legnagyobb kihívást ugyanakkor kétségkívül az elvárásainknak minden szempontból megfelelő nyugdíjbiztosítás felkutatása jelenti. A piacon negyvennél is több ajánlat érhető el, ezek összehasonlítása pedig laikusként szinte lehetetlen feladat. Egy kalkulátor persze kiváló kiindulási pontot jelent, ám önmagában még nem elégséges ahhoz, hogy garantáltan a legjobb döntést hozhassuk meg. Tudniillik nagyon sokat nyom a latban a kockázattűrő képességünk, az általunk elvárt hozam mértéke, miképp az is kardinális, milyen kiegészítő szolgáltatásokat szeretnénk igénybe venni. Ugyanis a nyugdíjbiztosítás kötése csak akkor éri el célját, ha teljes mértékben elégedettek leszünk a választott konstrukció jellemzőivel, ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy idő előtt felhagyunk a befizetésekkel. Ezért aztán mindenképpen kérjük ki tapasztalt szakember tanácsait, mielőtt határoznánk, így biztosan kellő hangsúly kerül minden lényeges tényezőre.


 

Friss hírek
Friss hírek